16. 5. 2024   |   svátek má Přemysl
 

Jogurtová zmrzlina s ovocem

Název Množství a jednotka
řecký jogurt 500 g
smetana ke šlehání 250 g
moučkový cukr 2 - 3 lžíce
ovoce 300 g

moučník
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření:
Mamut :-)



Postup
Šlehačku ušleháme dotuha. Už bez šlehání lehce vmícháme bílý jogurt - nejlépe od 3,5 % výše, nebo ještě lépe řecký jogurt a cukr. Přidáme rozmixované nebo rozmačkané čerstvé (nebo klidně i kompotované, mražené) ovoce a promícháme. Ochutnáme a dosladíme podle vlastní chuti. Směs dáme do uzavíratelné misky a vložíme do mrazáku. Každých 20 minut zmrzlinu promícháme lžící nebo vidličkou, aby zmrzlina po zmražení nebyla tvrdá.

Tip:
Ušlehanou šlehačku s jogurtem můžeme rozdělit do více misek, každou pak ochutíme jinak - můžeme přidat nastrouhanou čokoládu, hořké kakao nebo ovoce podle chuti, nebo ji můžeme nechat úplně čistou, jen jogurtovou.
Můžeme použít jahody, maliny, ostružiny, banány, borůvky, kiwi, co máme rádi. Meruňky a broskve je lepší předem chvíli podusit bez vody, cca 10 minut.
Další variantou je přidání medu - do misky dáme poloviční množství směsi, lžící navrstvíme med, a doplníme zbytkem směsi - při míchání tak vznikne ve zmrzlině medové mramorování.
Med nebo javorový sirup můžeme přidat hned na začátku místo cukru.
A jde to i bez šlehačky :-) prostě jen smícháte jogurt s ovocem, případně osladit, a opět nezapomeňte během mražení promíchávat.


 


RECEPTY

Domácí rohlíky

Postup: Do mísy nasypeme obě mouky, promícháme, nahoře uděláme důlek. Odměříme si 280... zobrazit recept

RECEPTY

Nakládané okurky - nálev Pikanta Haná

Postup: Nejprve si umyjeme a vyvaříme sklenice a víčka, do kterých budeme okurky... zobrazit recept

RECEPTY

Falešná dršťková polévka

Postup: Bedly očistíme, nakrájíme na proužky a podusíme v trošce vody asi 10 minut. Ze... zobrazit recept

RECEPTY

Hospodský guláš

Postup: Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na oleji dozlatova. Mezitím nakrájíme maso... zobrazit recept

RECEPTY

Dýňová krémová polévka

Postup: Menší dýni hokkaido dobře umyjeme, nemusíme ji loupat, slupka se u hokkaido... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Kokosový olej

Kokosový olej Vás překvapí svou širokou škálou působnosti. Je to rostlinný olej získávaný z dužniny plodu kokosovníku, neboli kokosového ořechu. Má příjemnou vůni i chuť, při pokojové teplotě je tekutý a v lednici... zobrazit článek

RESTAURACE

U Dvořáčků

* DOMÁCÍ KUCHYNĚ* HOTOVKY* SPECIALITY ZE ZVĚŘINY* NOVINKA: WIFI pro hosty ZDARMA